Internet of Things (IoT)

Een tandenborstel die verbinding maakt met uw smartphone en tijdens het poetsen vertelt hoelang en op welke plekken er moet worden gepoetst. Een koelkast die een berichtje stuurt dat de melk op is of een kopieerapparaat dat aangeeft dat het een servicebeurt nodig heeft. Niet alleen mensen zijn online, ook dingen, zoals apparaten of machines, zijn steeds vaker verbonden met het internet en met elkaar. Ze nemen taken van ons over, denken voor ons en kunnen gegevens uitwisselen. Met elkaar vormen ze het Internet der Dingen, oftewel het Internet of Things (IoT).

Informatieuitwisseling Internet of Things

Nu al gebruiken veel mensen hun smartphone als afstandsbediening en de verwachting is dat over niet al te lange tijd de meeste apparaten in onze huizen verbonden zijn met het internet. Waardoor we van afstand kunnen inloggen op ons beveiligingssysteem, de temperatuur kunnen regelen of alvast de wasmachine kunnen aanzetten. Een andere verwachting is dat het Internet of Things in de nabije toekomst productieprocessen zal verbeteren en oplossingen kan bieden op het gebied van bijvoorbeeld milieu, veiligheid, gezondheidszorg of onderwijs. Zo kunnen systemen en apparaten informatie uitwisselen om energie te besparen of het verkeer beter te laten doorstromen.

Zakelijke omgeving

Ook binnen het bedrijfsleven wordt Internet of Things al volop toegepast. Zeker bij onderhoud en service worden diverse sensoren op afstand uitgelezen. Apparaten geven bijvoorbeeld aan dat er een probleem is en dat er een monteur moet komen. Machines melden dat ze een servicebeurt nodig hebben of dat de temperatuur te hoog oploopt. Automaten geven aan dat ze bijgevuld moeten worden.

 

Meer weten?